Zdrowie i dobre samopoczucie uczniów jest jednym z warunków skutecznej realizacji zadań szkoły. Dobremu samopoczuciu, dyspozycji do nauki i pracy w szkole sprzyja zaspokojenie podstawowych potrzeb fizjologicznych uczniów. Jedną z tych potrzeb są zdrowe i regularne posiłki, w tym spożywanie posiłku w czasie pobytu w szkole, gdyż każdy człowiek – młody i dorosły powinien zjadać posiłek co 3-4 godziny. Jest to szczególnie ważne wobec zwiększającego się odsetka uczniów z nadwagą i otyłością. W ramach Programu dla Szkół 2 kwietnia uczniowie klasy IV b uczestniczyli w zajęcia podczas których dowiedzieli się, że owoce i warzywa w naturalny sposób pomagają zwiększyć odporność organizmu i są doskonałym źródłem witamin. Dzieci robiły pyszne i zdrowe soki oraz koktajle z owoców i warzyw krajowych i egzotycznych bez dodatku konserwantów. Po skończonej pracy delektowały się ich smakiem. Nic nie zastąpi dawki witamin jak owoce i warzywa, w dodatku zrobione własnoręcznie.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top
Przejdź do treści